Ученици от Плевен ще ползват бази на други училища заради ремонт

Последни новини


Стотици ученици от плевенското СУ „Стоян Заимов“ се изправят пред промяна в своята ежедневна учебна рутина поради мащабни ремонтни дейности, които ще трансформират тяхното училище в съвременна и модернизирана образователна среда. Общинският съвет на Плевен взе решение за временното преместване на учебния процес.

Заместник-кметът с ресор „Хуманитарни дейности“ на Община Плевен, Елина Димитрова, обясни, че в резултат на инвестиции в рамките на проекта „Модернизация на образователната среда“ по Национален план за възстановяване и устойчивост, СУ „Стоян Заимов“ ще преживее трансформация. „Във връзка с реализиране на проекта е одобрен проект за обновяване и модернизация на училищната база“, разказва Димитрова.

Младшите школници от първи до четвърти клас ще бъдат настанени в сградата на закритото ОУ „Никола Вапцаров“, а по-големите ученици – от пети до дванадесети клас, ще продължат образованието си в СУ „Анастасия Димитрова“. Димитрова подчертава значението на комфорта и удобството за първокласниците: „Приоритет ни бе учениците от 1 до 4 клас да бъдат настанени в близост до училището.“ Решението за временното преместване бе одобрено от директора на СУ „Стоян Заимов“.

Тя допълни, че базата на ОУ „Никола Вапцаров“ ще бъде реновирана за да отговаря на нуждите на младите ученици и за в бъдеще да служи при подобни ситуации. Настоящите обитатели на сградата, Професионалната гимназия по механоелектротехника, се очаква да освободят сградата преди старта на новата учебна година на 15 септември.

Ремонтирането на СУ „Стоян Заимов“ обхваща основен ремонт на настилки, тавани, стени и санитарни възли, както и изграждане на нов асансьор и иновации за хора с нарушено зрение. Очакват се и подобрения на отоплителната система, осветлението и водоснабдяването, както и монтаж на фотоволтаични панели. Общата стойност на проекта възлиза на 4 227 336.54 лева с включен ДДС.