Учени се събират в Плевен за обсъждане проблемите с измиращите пчели

Последни новини


Учени и експерти се събират в Плевен за обсъждане на проблема с намаляването на пчелните популации

На 29 май (сряда) от 17:00 часа доц. д-р Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз и член на Консултативния съвет по пчеларство към Министерството на земеделието ще изнесе лекция на тема „Фактори за изчезване на пчелните семейства“. Събитието е насрочено да се проведе в Конферентната зала на сградата „Гена Димитрова“ в Плевен. Организацията е поверена на Регионалния академичен център на БАН (РАЦ) – Плевен и Съюза на учените (СУБ), с подкрепата на Общината.

Инициативата се вписва в серията ежегодни информационно-обучителни форуми, които РАЦ – Плевен провежда и е част от усилията за постигане на Целите за устойчиво развитие на ООН – в частност Цел 15: Живот на земята.

„Лекцията е актуална и отговаря на необходимостта от повишена осведоменост за ролята на пчелите за биоразнообразието и екосистемите, тъй като те са от съществено значение за нашата планета“, заяви доц. Теодора Вълова, координатор на РАЦ – Плевен и зам.-председател на СУБ – Плевен. Тя добавя: „През 2017 г. ООН обяви 20 май за Световен ден на пчелите, което допълнително подчертава значимостта на въпроса.“

Научната общност изразява загриженост по повод глобалния проблем с изчезването на пчелите, изтъкнат и в доклада на Междуправителствената платформа за биоразнообразие и екосистемни услуги (IPBES), към ООН. „Доц. Станчев ще предостави ценни прозрения относно мултифакторния произход на феномена загуба на пчелни семейства, както и за причините и рисковете свързани с него“, споделя доц. Вълова за предстоящата дискусия.