Училищен двор в Плевен обогатен с кътове за четене и отдих

Последни новини


### Училищен Двор в Плевен Става по-Зелен с Кътове за Четене и Отдих

Зелени кътове за четене и отдих вече са част от дворното пространство на Основно училище „Йордан Йовков“ в Плевен. Така, заедно с откритата преди седем години „Зелена класна стая“, в облагородения училищен двор се оформи здравословно пространство за образователни инициативи и дейности на учениците. Училището е единственото в областта, избрано от Фондация „Детски книги“ в рамките на екоинициативата им за изграждане на зелени пространства в учебни заведения, като общо избраните такива са 11 в страната.

На символичното откриване на зелените зони в ОУ „Йордан Йовков“, освен учители и ученици, присъстваха и представители на местната управа в лицето на Елина Димитрова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ и Людмила Гоневска – началник-отдел „Образование“ при Община Плевен.

„Щастлива съм, че тази хубава и смислена инициатива се осъществява и на територията на плевенско училище, и то с активното участие на учениците от 3 а и шестите класове, благодарение на четящите деца в това училище. Вярвам, че по този начин ги учим подрастващите да се интересуват повече от природата, да я пазят и да полагат грижи за околната среда,“ сподели Елина Димитрова.

Зелените кътове в ОУ „Йордан Йовков“ са проектирани от ландшафтния архитект инж. Диян Динков, който е бивш възпитаник на училището. В специално обособените пространства децата от училището се включиха лично в засаждането на японски вишни, билки и други растителни видове, като обещаха да полагат ежедневни грижи за тях. Целта на изграждането на зелените кътове е да се насърчава не само четенето сред децата, но и усвояването на знания и умения да пазят природата и околната среда.

След откриването се проведе среща и с Валентина Стоева – председател на Фондация „Детски книги“, която направи дарение за училищната библиотека от енциклопедични и художествени издания на екологична тематика, както и специални обучителни материали.