„Фестивалът на китарата в Плевен: разнообразна програма и свободен вход“

Последни новини


Плевен приема очарованието на струните: Международният фестивал на китарата продължава привлекателната си програма

ПЛЕВЕН – Поклонниците на китарната музика ще бъдат очаровани от днешната програма на Международния фестивал на китарата в Плевен, който започва в 20:00 часа в парка на Регионалния исторически музей. Входът е свободен, и както обещават организаторите, събитието ще е едно неповторимо културно изживяване.

Вечерта предвижда вълнуващи изпълнения от младежите от плевенските китарни школи от НУИ „Панайот Пипков“ и читалище „ЛИК“. Особено очакване предизвиква ELECTRIC GUITARS ENSEMBLE PROJECT и ансамбълът за популярна музика LOS SEÑORES, които ще донесат съвременното прочитане на китарните звуци.

В програмата се включва и зрелищното участие на изключителни музиканти като Момчил Иванов и Добромир Стойков (ударни инструменти), Венелин Андреев, Виктор Девенски, Тина Бързашка, Никол Даковска, Дивна Петрова и Анастас Балабанов (вокали), както и Деница Златева с цигулка.

Набиращият популярност проект THE BLUES JAMming PROJECT ще види участието на Костадин Шотев (вокали), Павел Копчев (бас), Момчил Крачунов (клавишни), Мартин Найденов (ударни) и Драгомир Ценов (китара).

Откриването на десетото юбилейно издание на фестивала беше уважено от високопоставени представители на Общината. „Искрено се радвам, че това престижно събитие се провежда отново в Плевен и се превърна в една от музикалните емблеми на нашия град, в културно пространство за срещи на музикални изпълнители, педагози, хора на изкуството и приятели на музиката“, сподели при откриването Елина Димитрова, заместник-кмет на Община Плевен.

Димо Дешев, председател на Комисията по култура, пожела фестивалът да бъде осветен от изкуството на музиката и по този начин „поне малко светът да стане едно по-добро място за живеене“. Николай Михайлов, организатор на фестивала, изрази благодарност към всички изпълнители, гости и спонсори за подкрепата и приноса към събитието.

Методично подготвен от Община Плевен, сдружение „Изкуството до мен“ и читалище „ЛИК-1959“, фестивалът се ползва с подкрепата на Министерството на културата и е значима част от Културния календар на Плевен за 2024 година.