Фестивалът „Тараклъка пее и танцува“ очаква 1000 участници.

Общество


Фолклорният събор „Тараклъка пее и танцува“ ще се състои на 27 и 28 юли (събота и неделя) близо до село Градище, област Плевен. Заявки за участие са подали ансамбли, фолклорни формации и групи, оркестри, както и индивидуални артисти от целия регион, сподели за БТА кметът на селото Стефан Стефанов.

През двата дни на фестивала, участниците ще демонстрират своите умения и изкуство на сцената в местността „Тараклъка“, заобиколена от дъбова гора, която е вековна. Очаква се да се представят над 1000 изпълнители, които са хранители на фолклорните обичаи. За първи път тази година, Министерството на културата е предоставило финансова подкрепа за събитието.

Посетителите и участниците на събора ще могат да опитат традиционния боб, приготвен по местна рецепта в огромен 500-литров казан. За готвенето, както винаги, се грижат жените от селото.

„В продължение на години съборът е място за среща на хората от Градище – и на постоянните обитатели, и на такива, които вече живеят другаде в страната или чужбина. Много от тях планират своите летни почивки по такъв начин, че да могат да присъстват на празника“, разказва Стефанов. Той уверява, че „Тараклъка пее и танцува“ е един от най-дружелюбните и обединяващи фестивали в страната.

Събитието ще бъде официално открито в събота сутринта. Като гости са поканени областният управител Николай Абрашев, кметът на община Левски Любка Александрова, и председателят на общинския съвет в Левски д-р Галин Грозданов. Организатори на събора са кметството на село Градище, Сдружение „Тараклъка пее и танцува“, инициативен комитет, а също и читалище „Осъм-1894“ – село Градище.

Информацията за статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.