„Фестивалът „Филмирай“ носи кино магия в Плевен с български филми“

Последни новини


Плевен се превръща в киносцена под открито небе с фестивала „ФилмираЈ“

Плевен, 23 юли 2024 г. – Пътуващият кинофестивал „Филмирай“ внася културна свежест в летните вечери на града с три ексклузивни прожекции в парка на Регионалния исторически музей от 25 до 27 юли. Входът е свободен, и всички почитатели на киното са поканени да споделят вълнението от избраните заглавия, започващи всеки ден в 21.00 часа.

Откриващият фестивала филм на 25 юли е българският „Защото обичам лошото време“, в който главните роли оживяват благодарение на таланта на Неда Спасова и Владимир Михайлов. След радушния прием в кината и спечелването на наградата на публиката на София Филм Фест 2024, филмът е характеризиран като „топъл, човешки, нежен, романтичен; каращ те да се усмихнеш, да се замислиш, да си спомниш и да се изпълниш с надежда“.

На 26 юли публиката ще бъде потопена в историята на „Жената на президента“, френска комедия, вдъхновена от автентични събития. Звездата Катрин Деньов блиста в ролята на съпругата на бившия президент Жак Ширак, образ, който пресъздава преобразяването ѝ от несигурна и зависима личност във влиятелна медийна фигура. Филмът, широко приет и номиниран за национални награди, един от бисерите представени на фестивала „Киномания“.

Завършекът на фестивала на 27 юли представя „Диада“ – българското кинопроизведение, разказващо драматичната история на момиче, изправено пред изпитания в стремежа си да следва изкуство в Америка. Завоювал редица награди, включително от фестивала „Златна Роза“ и голямата награда на фестивал в Талин, Естония, този филм спечели сърцата на журито и публиката. В него ще насладим не само на младите таланти в главните роли, но и на утвърдени артисти като Силвия Лулчева, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Ирмена Чичикова.

Фестивалът „Филмирай“ очаква всички любители на киното на един незабравим тридневен кино маратон под звездите.