Фестивалът „Шарено петле“ в Плевен събира куклено изкуство.

Общество


В Плевен предстои седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“. За това съобщиха от общинската администрация. Фестивалът ще започне на 4 юли и ще продължи пет последователни дни, предлагайки представления за деца над 2 години, семейна аудитория и възрастни. В рамките на събитието ще се проведат различни творчески ателиета, изложба, цирково представление и други активности. В програмата са включени участници от България, Гърция, Испания, Босна и Херцеговина.

Фестивалът традиционно използва две сцени – в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ и в парка на Регионалния исторически музей.

Организацията и финансирането на „Шарено петле“ са осигурени от Община Плевен в партньорство с Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Регионалния исторически музей и със съдействието на фондация „Арт Офис“.

Входът за всички представления е свободен, като покани могат да се получат от 28 юни на касата на театъра, където могат да се запишат и за ателиетата.

БТА напомня, че в плевенския театър стартира първото издание на Международния театрален фестивал „Школа“, който включва майсторски класове за млади актьори и представления на спектакли от местни и гостуващи театрални състави. „Школа“ и „жарено петле“ заедно формират Международни театрални празници Плевен‘2024, превръщайки града в център на театралното изкуство за две седмици, според директора на плевенския театър Димитър Кабаков.

/АКМ/

Информацията за този материал е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.