Фестивалът „Шарено петле“ започна в Плевен с разнообразна програма.

Общество


В Плевен от днес, 4 юли, стартира седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“, както информира общинската администрация. През следващите пет дни ще има представления за най-малките (над двегодишна възраст), а също така за семейна публика и възрастни, различни артистични работилници, изложбения материал, циркови шоута и още. Гости-изпълнители от България, Гърция, Испания и Босна и Херцеговина са поканени да участват.

На първия ден на програмата са включени две постановки на детския спектакъл „Светлинка“ от Столичния куклен театър. Те ще бъдат представени в 11:00 и 16:00 часа в Драматично-кукления театър „Иван Радоев“.

Официалното откриване на фестивала „Шарено петле“ ще се проведе в 17:30 часа. По-късно ще бъде представена книгата „Най-най-куклени пиеси“ от Магда Борисова и изложба на турската сценографка Айтен Огуджу. От 19:00 ч. програмата продължава със сцената „Аз, душата“ – представление на Бургаския театър за възрастни.

Организацията и финансирането на „Шарено петле“ са поети от Община Плевен и са реализирани в творческо и организационно партньорство с ДКТ „Иван Радоев“, Регионалния исторически музей и с подкрепата на фондация „Арт офис“. Както всеки път, сцените за фестивалните действия са две – в ДКТ „Иван Радоев“ и в парка на музея.

Следва напомняне, че тази година преди старта на „Шарено петле“, Плевен беше домакин на Международния театрален фестивал „Школа“.

Информацията в статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.