„Фестивалът „Шарено петле“: Куклено изкуство оживява в Плевен през юли“

Последни новини


Плевен се Отдава на Магията на Кукленото Изкуство с „Шарено Петле“

Плевен отново става сцена на вълшебствата от света на куклите със седмото издание на единствения по рода си фестивал „Шарено петле“, който ще донесе на града петдневно празненство на кукленото изкуство за деца и възрастни от 4-ти до 8-ми юли. Плевенчани и гости на града ще се насладят на разнообразна програма, обещаваща несравними емоции и творческо вдъхновение.

Фестивалът ще отпразнува своето откриване на 4-ти юли от 11:00 ч. с зашеметяващото представление „Светлинка“ за деца над две години, сътворено от таланта на Столичен куклен театър. В рамките на деня, в 16:00 ч., ще се посети второ шоу на същото представление, давайки възможност на повече деца да се докоснат до чудото на кукленото театрално изкуство. В 17:30 ч. предстои церемонията по официалното откриване, последвана от представяне на книгата „Най-най-куклени пиеси“ на авторката Магда Борисова и представителна изложба на турската сценографка Айтен Огуджу. За любителите на куклен театър с вкус за по-сериозни тематики, „Аз, душата“ на ДКТ – Бургас ще предложи вечерно представление за възрастни, започващо в 19:00 ч.

Любопитните творчески ателиета, които ще предразполагат към среща с изкуството, и галерията от куклени театрални постановки и циркови изпълнения, ще съпътстват любителите на куклената игра през целия фестивал.

Фестивалът се реализира благодарение на Организацията и финансирането на Община Плевен, в партньорство с ДКТ „Иван Радоев“ и Регионалния исторически музей – Плевен, както и с ценната подкрепа на фондация „Арт Офис“.

Участниците ще имат удоволствието да се включат в мероприятията безплатно, като могат да си запазят места за театралните представления, изискващи покани, от 28 юни на касата на ДКТ „Иван Радоев“. За тези, желаещи да се включат в ателиерите, е необходимо предварително записване на същото място.

Очаквана с нетърпение, пълната програма на Международния фестивал „Шарено петле” е достъпна за запознаване в прикачения файл, който ще предостави информация за всички представления и артисти, както и за часовете и местоположенията на събитията.