Фестивал „Цветовете на Плевен“ за талантите деца утре.

Общество


Младежкият фестивал „Цветовете на Плевен“ за втора поредна година ще представи талантите на плевенските деца. Организатор на събитието е сдружение „ОбзорАрт“, както беше обявено на днешната пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен.

Тазгодишното издание на фестивала ще се проведе утре, като сцените ще се намират в централните зони на града, разкри Цветелина Стойчева от организаторския екип. За подготовката на мероприятието работят 50 души, а програмата включва повече от 20 артистични състава, включително хорове, балетни групи, актьори и гвардейски оркестър. Официалното откриване е насрочено за 16:00 часа и ще бъде поделено на две локации – площад „Стефан Стамболов“ пред театъра и в Градската градина край оркестрината, където ще започнат първите концерти. Впоследствие ще последват две шествия до началото на големия концерт на площад „Възраждане“ около 18:00 часа, след който ще има цветна акция, наречена „Цветовете на Плевен“.

Дамян Георгиев сподели, че работата по организацията на такъв тип събитие помага да се развива потенциалът на сдружението, което се фокусира върху неформалното образование, базирано на концепцията за „учене чрез действие“. За младите участници това е възможност да се научат как да се общува с официални инстанции, управление на информация и планиране на събития.

Виктор Илиев, един от организаторите, добави, че фестивалът е отговор на значимия проблем, засегнат по време на миналогодишната Младежка конференция, който е свързан с даването на възможност на младите хора от Плевен да демонстрират своите таланти. Ивана Дранголова изрази надежда събитието да се превърне в традиция и да бъде вписано в културния календар на града, като подчерта, че Плевен е дом на множество талантливи деца, които имат амбицията да се изявяват както на родна, така и на чужда сцена.

Благой Цветанов, който за първи път участва в подготовката на фестивала, сподели, че тази задача за него е като магия, която ще трансформира Плевен и ще обедини общността чрез младежката енергия. Петър Трифонов добави, че името на фестивала не е избрано случайно, но едва ли не символизира събирането на множество таланти с цел творене на красиви „рисунки“ в културния живот на града.

Организаторите на „Цветовете на Плевен“ поканват всички местни и посетители да се присъединят към фестивала и да създадат незабравимо преживяване „заедно“.

Информация за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева.