„Фестивал „Шарено петле“ и музикални вечери оживяват Плевен в юли“

Последни новини


Седмото издание на обичания Фестивал за куклено изкуство „Шарено петле“ предстои да се проведе в Плевен между 04 и 08 юли, обявиха отговорните организатори. Празникът на куклените творци ще събере гости от страната и чужбина, като изявите ще обхващат разнообразни ателиета, представяне на книга, изложби, циркови представления и други.

Започва се на 04 юли от 11.00 часа със спектакъла „Светлинка“ на Столичен куклен театър, предназначен за най-младите почитатели. Същото представление ще има още една изява в 16.00 часа. Официалното откриване на фестивала е насрочено за 17.30 часа, след което ще бъде представена книгата „Най-най-куклени пиеси“ от Магда Борисова и изложбата на турската сценографка Айтен Огуджу. Театралният ден ще завърши с представлението „Аз, душата“ на ДКТ – Бургас, започващо в 19.00 часа, което е предвидено за възрастна публика.

Програмата за следващите дни предвижда както представления на открито в Регионалния исторически музей, така и творчески ателиета в театъра. На 05 юли, например, ранобудните малчугани имат възможност да видят „Цирк Мираж“, а вечерта представлението „Майстора и Маргарита“ ще прикове вниманието на по-възрастните.

Цялата програма е пъстра и обещава театрални изживявания за всички възрастови групи, като фестивалът ще се разпростре до сцените на ДКТ „Иван Радоев“.

Паралелно с кукления фестивал, музикалните любители могат да се насладят на „Летни музикални вечери“, предоставени от Общинския духов оркестър всяка сряда от 20.00 ч. пред Центъра за работа с деца.

Плевенската филхармония насрочва концерти, като на 01 юли стартира „Музикална магия“ с маестро Йордан Камджалов, а на 05 юли се очаква камерният концерт „АРТИХАРМОНИЯ Family“.

Малките таланти с интерес към балета, пък, ще имат уникалния шанс да участват в лятна балетна академия в НЧ „Съгласие 1869“.

Умилостивявайки летните огньове, Плевенската филхармония, Арт Център 1 и РБ „Христо Смирненски“ също предлагат богати културни инициативи, за да нишанят широк спектър от интереси, както в изкуството, така и в образованието на деца и възрастни.