Филмът на Мартин Георгиев за войната в Украйна, озаглавен „От другата страна“, ще бъде прожектиран в Плевен на 18 септември.

Общини Общински съвет Плевен


Документалният филм за войната в Украйна „От другата страна“ ще бъде представен в Плевен на 18 септември 2024 г., от 17,00 часа, в зала „Катя Попова“. Премиерата пред плевенска публика е по инициатива на председателя на Общински съвет – Плевен, доц. д-р Иван Малкодански и Сдружение „Фото художници“ в града. Входът е свободен, а след прожекцията ще има възможност за среща-дискусия с екипа на филма.

Филмът представя различен разказ за войната в Украйна, сниман в Русия, Донецк и новозавладените територии през април 2023 г. Журналистът Мартин Георгиев е допуснат на територията на Русия след началото на конфликта, като прекарва две седмици „от другата страна“. Той става единственият журналист, който е бил и в Украйна, и в Русия по време на войната. Мартин Георгиев също така посещава централата на Частната Военна Компания „Вагнер“ преди метежа на Пригожин.

Филмът „От другата страна“ печели наградата за „Най-добър игрален документален филм“ на Международния филмов фестивал Best Film Awards в САЩ и получава още няколко международни признания. Той е финалист на фестивала на независимото кино в Ливърпул и на официалната селекция на филмови награди в Ню Йорк. Също така, филмът достига полуфиналните етапи на международни фестивали в Чикаго и Истанбул. През юли 2024 г. „От другата страна“ получава номинация за награда на филмовия фестивал в Торонто и е финалист в категорията „Най-добър международен документален филм“.

Екипът на филма включва режисьора Николай Русакиев и журналиста Мартин Георгиев. Николай Русакиев е опитен режисьор и продуцент, докато Мартин Георгиев е журналист с над 20 години опит в електронни и печатни медии, специализиран в отразяване на критични ситуации като протести и военни конфликти.