Фирми от Плевен обсъдиха наемане на работници от чужбина.

Общество


Възможностите за наемане на работници от чужбина, основно от Непал, Индия и Бангладеш, бяха представени пред фирмите от Плевен. Събитието бе организирано от Human Power BG с подкрепата на Българската търговско-промишлена палата.

Слави Славов, ръководител „Проекти“ в Human Power BG, обясни как компанията си върши работата по привличане на работници. Той посочи, че от години в България се усеща необходимост от внос на чуждестранна работна ръка. В страни като Румъния, Хърватия, Полша и Сърбия това се практикува от 2017 г. „В България интересът нараства от 2020 г.“, акцентира Славов. Неговата фирма наема кадри за производство, логистика, хотелиерство и транспорт.

Славов сподели и пример за метода на подбор на работниците. „Ако фирмата търси CNC оператор, изискваме видеозапис на работата на български работник. Този запис се изпраща на наш партньор, който търси хора с подобен опит. После се провеждат интервюта с тях и одобрените видеа се препращат към работодателя за оценка и евентуално онлайн интервю“, обясни той.

След като кандидатите бъдат одобрени, започва оформянето на документацията и допълнителни здравни прегледи. Тъй като целият процес отнема около четири до шест месеца, Human Power BG и Prime academy разработиха платформа за обучение на чужденците в основите на българския език и специфичната терминология, която ще използват на работното място.

Участниците в срещата изявиха интерес към лабораторните договори, заплащането, осигуряването на жилище и медицинско застраховане на чужденците.

Ралица Таслакова, председател на Българска браншова бизнес камара в Плевен, изрази мнение, че по-големите компании в региона могат да се възползват от възможността за наемане на чужд работен персонал, въпреки високите разходи.

На срещата присъства и Сандеш от непалска фирма, работеща с Human Power BG, който сподели, че в Непал недостигат възможности за работа и затова интересът към работа в чужбина е висок. Той добави, че непалците са спокойни, лоялни и миролюбиви.

Подобни събития се провеждат в градовете на страната, с цел повече компании да бъдат информирани за възможността да наемат необходимата работна ръка от чужбина.
/СЛС/

Информацията в тази статия е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.