Фолклорен фестивал „Любимото ми хорце“ събира танцьори в Плевен.

Общество


Танцьори от цялата страна ще се съберат тази събота в Плевен, за да покажат своето майсторство в десетото издание на Националния фолклорен фестивал „Любимото ми хорце“. Събитието ще бъде проведено на сцената на Летния театър в парк „Кайлъка“ и входът за публиката ще бъде свободен, сподели хореографът и основател на танцов клуб „Северняците“ Джейлян Демирев, който е и организатор на фестивала.

За първи път, както отбеляза той, „Любимото ми хорце“ получава подкрепата не само от корпоративни спонсори, но и от Община Плевен. Във фестивала ще участват 20 танцови формации от различни градове на България, включително Варна, Русе, Горна Оряховица, Велинград, Левски и други. Очаква се на сцената на Летния театър да излязат около 500 танцьори, като от плевенския клуб ще участват почти 180 души.

„Нашата цел е да оказваме подкрепа на всички културни институти, които се развиват в нашия град. Плевен е един от градовете, който се отличава с богатото си фолклорно наследство и многобройни фолклорни състави, участващи в различни инициативи, включително и в събития, организирани от Община Плевен,“ коментира ръководителят на отдел „Култура и туризъм“ в Общината, Анелия Дечева. Тя е убедена, че усилията на общинската управа са съсредоточени в запазването на българския фолклор и традиции чрез тяхното популяризиране.

Фестивалът „Любимото ми хорце“ ще бъде открит с изпълнения на домакинския клуб. За посетителите са подготвени тракийски хора, а ще бъде представена и постановката, с която клуб „Северняците“ са участвали в спектакъла „Шуменската гара“, организиран от Асоциацията на хореографите в България и представен в зала 1 на Националния дворец на културата.

Завършекът на събитието по традиция ще се състои на площад „Възраждане“, където всички участници ще танцуват най-любимите български хора. Всеки жител или гост на Плевен е поканен да се присъедини към общоградското веселие.

Информацията в тази статия е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.