Форум в Плевен обсъди проектната готовност и устойчиво развитие

Последни новини


В Плевен се проведе важен форум за обсъждане на проектната готовност на общините. На събитието в пресклуба на БТА присъстваха представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор. Сред тях беше и генералният директор на БТА, Кирил Вълчев, който проведе среща и с кмета д-р Валентин Христов, обсъждайки позиционирането на Плевен в новинарския поток.

Председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански и началник-отдел Камелия Горненска представиха местната власт. Областният управител Николай Абрашев акцентира на важността на сътрудничеството между държавните и местните институции.

„Проектната готовност е изключително важна за Плевен, […] можем да подобрим инфраструктурата на града,“ заяви Малкодански и добави, „Плевен разполага с всичко необходимо, за да бъде в класацията на най-добрите градове за живеене.“

Доц. Малкодански изтъкна няколко важни проектни предложения за развитието на Плевен, включително озеленяване, модернизация на образователната и техническа инфраструктура и подобряване на условията за спорт. Изрази надежда за подкрепа от страна на държавата за три мащабни проекта – Спортна зала, реконструкция на стадион „Плевен“ и изграждане на кръгово кръстовище.

Камелия Горненска допълни, че са предвидени над 70,7 милиона лв. по Плана за интегрирано градско развитие и че Община Плевен изпълнява 10 проекта с финансиране от ЕС на обща стойност 46 милиона лв. Тя разгърна детайли относно проектите, свързани с образование, транспорт и инфраструктура.

От Областния информационен център съобщиха още, че за последния програмен период 2014-2020 г., инвестициите и договорите с европейско финансиране в областта са били два пъти повече в сравнение с предходния период. Игнат Димитров, управител на Центъра, представи и новостите в програма „Иновации и конкурентоспособност“ и условията за кандидатстване по програма „Развитие на човешките ресурси“.

Участие в дискусията взеха и представители от бизнеса и различни асоциации, които допълнително обогатиха перспективата за развитието и проектната готовност на Плевен.