Фотоволтаични собственици протестират срещу цени на балансираща енергия

Общество


Собственици на фотоволтаични електроцентрали затвориха днес в 09:00 часа главния път София – Русе край Плевен на детелината до село Ясен, за да изразят своя протест срещу новата Методика за определяне на цените на балансиращата електрическа енергия, приета от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и влязла в сила от 1 май. „С тази методика ни убиват всички нас и всички до един. Разходите ни са много по-големи от приходите, което означава, че е въпрос на време всички да затворим. Над 50 процента от електроенергията вече идва от фотоволтаици и перки. Ако ние затворим, токът ще стане доста по-скъп. Важно е ние да работим- даваме евтина електроенергия. Нека се промени методиката, нека не ни фалират. Много хора са заложили всичко и трябва да плащат вноски към банки“, каза един от организаторите на протеста Велин Богданов.
Богданов допълни, че участниците в днешния протест са от цяла България и че сборният пункт е край Плевен, защото организацията е започнала оттук.
Протестиращите са категорични, че ако не се промени методиката и не се възстановят парите за май месец, следващият протест ще е пред КЕВР. Според тях таксата за балансиране трябва да е не повече от 20 лв. за мегаватчас.
Блокадата на главния път продължи около 20 минути, като не беше отбелязано напрежение или конфликтни ситуации.

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.