Фотодокументална изложба в Плевен представя личния и творчески живот на Катя Попова.

Последни новини


Фотодокументална изложба под наслов „Незабравимата Катя Попова“, посветена на личния и творческия живот на оперната певица Катя Попова, е открита в Плевен като част от XXXII издание на Международния фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“. Събитието се провежда в града от 8 до 25 октомври, а изложбата е разположена във фоайето на залата, носеща нейното име.

Посетителите могат да разгледат 21 табла със снимки и документи, дарени от семейството на Катя Попова на Регионалния исторически музей. Сред експонатите има фотографии от детските години на оперната певица, спомени от известни роли и сценични изяви. Особено впечатляваща е снимката от 18 октомври 1966 г., когато Попова изнася последния си концерт с произведения на Григ в „Алианс Франсес“ в София.

Изложбата „Незабравимата Катя Попова“ е създадена през 2016 г. от Нели Дакова, тогава ръководител на отдел „Нова история“ в Регионалния исторически музей, по повод 50 години от смъртта на певицата.

Катя Попова е изтъкнато явление в световния оперен свят на средата на ХХ век. Родена в Плевен на 21 януари 1924 г., тя още от дете е пленена от магията на музиката. Завършила Българската държавна консерватория, Попова специализира в Болшой театър, създавайки множество образи с неповторима артистичност. Италианската преса я нарича „Българската Тебалди“. Тя триумфира на световни оперни сцени в роли като Наташа от „Война и мир“ на Прокофиев, Маргарита от „Фауст“ на Гуно, и други, впечатлявайки взискателната парижка публика със своята Манон от едноименната опера на Масне.

Катя Попова е сред основателите на Международния музикален фестивал в Плевен (1966), впоследствие носещ нейното име Лауреатски дни „Катя Попова“.