Футболни таланти от Плевен дадоха начало на инициативата „Христо Стоичков: Пътят към звездите“ в чест на 30-годишнината от „Златната топка“

Последни новини


В Плевен стартира футболен турнир за деца в чест на Христо Стоичков

В навечерието на 30-годишнината от присъждането на „Златната топка“ на Христо Стоичков, Плевен бе домакин на футболната детска инициатива „Христо Стоичков: Пътят към звездите“. Млади таланти от шест плевенски училища влязоха в спортна надпревара, която се проведе на монтираният на площад „Възраждане“ футболен терен. Организатори на събитието са „Български футболни турнири“, Зала на славата „Христо Стоичков“, с подкрепата на Община Плевен и генералния партньор „Пауър то уинд“.

Турнирът бе открит от представители на местната власт и организаторите. „За мен е изключителна чест да поставя началото на тази страхотна футболна инициатива, и то в родния ни Плевен. Благодаря на всички наши партньори и приятели, които са тук и ни подкрепят, на Община Плевен за съдействието. Благодаря за доверието на най-голямата футболна легенда Христо Стоичков. Всичко заедно работим за популяризирането на спорта сред най-малките, на които искам да пожелая да бъдат здрави и да се забавляват,“ сподели Димитър Николов, президент на БФТ.

Председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански изрази гордност от факта, че турнирът се провежда в Плевен, с амбицията да се превърне в традиция и национален турнир. „Събитието е изключително важно, защото е ориентирано към най-малките и им дава възможност да спортуват, да израснат със спорта и да се забавляват. Пожелавам ви хубава игра и се пазете,“ сподели той.

В рамките на турнира девет отбора излязоха на игралното поле с размери 15 х 10 метра, играейки в два отбора по трима състезатели, плюс до трима резерви, с особени правила като две полувремена от по 8 минути в чест на номер 8 на Стоичков.

Химна на България бе изпълнен, след което депутатите Пламен Тачев и Валери Лачовски дадоха начален удар на турнира. „Поклон пред най-великия ни футболист Христо Стоичков, ние сме плакали на неговите срещи. В лицето на всички деца тук виждам бъдещите звезди на българския футбол, пожелавам ви това от сърце. Спортът е не само здраве, но и възпитава характер и ви подготвя за живота,“ обърна се към младите Тачев.

Турнирът приключи с победа за ОУ „Васил Левски“ /първи отбор/, последвани от ОУ „Валери Петров“ на второ място и ОУ „Васил Левски“ /втори отбор/ на трето място. Четвърто място зае ОУ „Климент Охридски“.

Целта на инициативата е да насърчи интереса към футбола сред младите и да осигури повече възможности за игра с топката и отборно взаимодействие, като така подготвя почвата за бъдещи успехи на футболното поле.