„ХГ „Илия Бешков“ представя изложба с дарени картини от семейство Левалтер“

Последни новини


В ХГ „Илия Бешков“ в Плевен отвори врати уникална изложба, включваща дванадесет творби от личната колекция на бившия германски посланик Валтер Левалтер и неговата съпруга Регина. Официалното откриване на събитието се състоя на 18 юли, като на него присъстваха именити гости, сред които изпълняващият длъжността директор на културния институт Александър Сахатчиев и кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов.

Кметът Христов изрази своята дълбока благодарност към семейство Левалтер с думите: „Дарението от сем. Левалтер е изключително ценно и като съдържание, и като жест към Плевен“. Освен това, д-р Христов сподели намерението си да покани семейството на тържествата за Празника на Плевен на 15 май следващата година, за да им изрази личното си признание.

Сред представените в галерията произведения се открояват пет картини на академик Светлин Русев, в това число „Светла къща“, „Къщи в червено“, „Глава“, „Акт“ и особено забележителната „Тъмен пейзаж с бял кон“. За последната творба Валтер Левалтер разказва как Русев започва картината във весели тонове, но след политическа изолация през 1988 г., я преобразува в почти напълно черно платно, оставяйки белия кон като емоционален акцент.

Още от колекцията се открояват дързък поп-арт сюрреализъм от Николай Панайотов със „Лодка“ и „Риби абстракт“, дела на автор, работил както в Париж, така и в родното си село Стоките.

Топлината и ярката светлина пък преобладават в картините на Мариана Маринова – „Скулптури пред прозорец“, „Морски бряг“ и „Мостове“, чиито произведения са разпространени в галерии и частни колекции из целия свят.

Не на последно място в изложбата присъства и „Съновидение“ на Сули Сеферов, щедро напоена с фантастични елементи и философска дълбочина. Загадъчен принос към колекцията внася и произведението „Бар в Париж“ на неизвестен автор, подписано само с инициалите ЕВ.

Изящната изложба в ХГ “Илия Бешков” е ярко доказателство за плодотворните културни взаимоотношения и приятелство, които са съхранявали семейство Левалтер и българските творци през годините.