Храм се изгражда в Тученица, нужни още средства за завършване

Общество


В плевенското село Тученица се гради нов православен храм изцяло с дарения. Първата копка за строежа беше направена през май тази година, а изграждането продължава, но са необходими допълнителни средства за завършването му. Това съобщи за БТА кметът на Тученица, Наталия Тодорова.

„В нашето село нямаме православен храм. До 80-те години на миналия век за църква използвахме сграда, която църковното настоятелство беше купило от семейство Мънкови. В нея служеше поп Александър, но след смъртта му църковната дейност прекъсна,“ разказа Тодорова. Тя допълни, че макар хората да продължават да използват само камбаната, с времето сградата започва да се руши и в крайна сметка се налага нейното събаряне.

След консултация с отец Тихомир от плевенската църква „Света Параскева“, се взема решение да се изгради нов храм. С благословията на плевенския митрополит Игнатий се създава църковно настоятелство с председател отец иконом Антон Търнев, което поема ангажимента за строежа. Архитект Тошо Станев дарява проекта за храма.

Теренът за строителството е вече почистен, открита е банкова сметка за дарения и строежът започва. Идеята на местните хора е новият храм да носи името на Света Параскева. В банковата сметка вече са постъпили 16 000 лева, дарени от трите православни храма в Плевен, както и от бизнесмени и граждани. Въпреки това, за окончателното завършване на храма ще са необходими още около 100 000 лева.

„Почти сме приключили грубия строеж, но трябва да съберем още средства, за да заплатим на фирмата изпълнител,“ допълни Тодорова. Тя се надява до началото на зимата храмът да бъде затворен и снабден с дограма, но в момента средствата не стигат. Кметът на Тученица е отправила апел за подкрепа и към общинските съветници, като се надява те също да направят дарения за храма.

„Обръщаме се с молба към всички, които могат да подкрепят нашето боголюбиво дело за изграждане на храм-параклис, в който ще се възвестява божията любов, състрадание и мир в света. Така и ние ще оставим на следващите поколения още един храм на вярата, надеждата и любовта,“ заяви кметът Наталия Тодорова.

Източник на информацията: БТА

Вашият коментар