Цената на земеделска земя в Плевен скочи с 10% за година

Общество


Според последните данни от отдел „Статистически изследвания“ – Плевен (ОСИ) при Териториално статистическо бюро – Северозапад, средната цена на декар земеделска земя в област Плевен се е увеличила с 10 процента за една година. През 2023 година средната цена на сделките с ниви в тази област е 1698 лева на декар, в сравнение с 1543 лева на декар през 2022 година.

Когато стойността се сравни със средната за страната, която за миналата година е била 1607 лева на декар, област Плевен се откроява с цени на земеделската земя по-високи с 5,7%. Тази област заема второ място в Северозападния район по този показател, според информацията в изследването.

За 2023 година най-високата цена на сделките с ниви е регистрирана в община Пордим, където се достига стойност от 2412 лева на декар. След нея се нареждат община Левски с 2169 лева на декар, община Кнежа с 2155 лева на декар, а най-ниска е в община Никопол, където цената е 1200 лева на декар. Данните за община Белене са обявени за конфиденциални от ОСИ-Плевен.

Средната цена на рентата на земеделска земя в област Плевен за миналата година е достигнала 70 лева, което поставя областта на седмо място в национален мащаб, където средната цена е 61 лева. В сравнение с 2022 година, цената на рентата на декар в областта е нараснала с 4,5 процента.

През миналата година в община Левски е регистрирана най-високата средна цена за наем на декар ниви – 81 лева, докато в община Червен бряг средната цена е най-ниска – 55 лева.

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.