Цигулкови бисери ще звучат в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ [ПД]

Култура

Именият български цигулар проф. Йосиф Радионов и съпругата му пианистката Зорница Радионова ще изнесат концерт „Цигулкови бисери“ пред плевенска публика. В музикалното събитие ще участва и цигуларят Георги Иванов от НУИ „Панайот Пипков“. Училището и Плевенската филхармония са организаторите на концерта. Срещата с публиката е днес, 31 май, от 16:30 часа в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“.
Проф. Родионов е един от най-изтъкнатите ни цигулари. Завършил е Българска държавна консерватория в класа на проф. Владимир Аврамов. Носител е на престижни отличия, включително Първа награда от Националния конкурс „Светослав Обретенов” (1972) и Първа награда и Златен медал на Първия международен конкурс и фестивал на камерната музика – Осака, Япония (1993).
Професор в Националната музикална академия, където негови възпитаници са известни днес музиканти като Йоана Каменарска, Валя Дервенска, Мартин Пантелеев, Мирослав Чакърян и др. Солист на всички български симфонични и камерни оркестри. Бил е концертмайстор на Софийска филхармония. Повече от 40 години участва в най-известното и успешно българско цигулково дуо заедно с друг голям изпълнител – Ангел Станков.
Осъществил е редица записи за Националното радио и телевизия, BBC – Лондон, както и десетки грамофонни плочи, касети и компактдискове за български, немски, холандски и японски фирми.
Пианистката Зорница Радионова завършва ДМА „П. Владигеров” в класа на проф. Лили Атанасова. Тя е лауреат на конкурса „Панчо Владигеров” 1995 г в гр. Шумен, на който е отличена със специалната награда за най-добро изпълнение на Третия клавирен концерт от Владигеров.
Соловият й репертоар включва виртуозни произведения от Шопен, Брамс, Чайковски, Равел, Владигеров и др. Реализирала е множество солови записи в БНР и БНТ, както и компактдискове със съвременна българска и немска музика. Като дуо с цигуларя Йосиф Радионов има осъществени няколко компактдиска с разнообразен репертоар, както и участия в множество концертни рецитали у нас, в повечето европейски страни, САЩ, Турция, Русия и Южна Африка.
Освен активно концертиращ пианист, Зорница Радионова е педагог в НМА „П. Владигеров”. Многократно участва в международния фестивал „Софийски музикални седмици”.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com