Църквата чества св. Харалампий, покровител на пчеларите и здравето.

Плевен днес


На 10 февруари, християнската църква отдава почит на св. свещеномъченик Харалампий, който се смята за защитник от всички болести, като се вярва, че ги държи във властта си и по собствено желание разпределя по света. В народните традиции, Св. Харалампий командва дори над самата чума, поради което денят на неговото почитане е известен също като „Чумин ден“.

С цел да умилостивят чумата, жените приготвят специални питки, намазват ги с мед и ги раздават на съседи и роднини. Според поверията, чумата се въплъщава в образа на зла, грозна и рошава стара жена, която трябва да бъде изгонена от населените места. За целта на изхода на селището се оставят питка с мед, вино, нова кърпа, сапун, гребен и вода, за да се забави чумата с миване на косите и хранене, и да забрави за злите си намерения.

На „Чумин ден“ се счита за неприемливо жените да работят, освен да замесят питка, която после да бъде осветена в църквата заедно с мед. Вярва се, че този мед придобива лечебни свойства и се съхранява през цялата година, за да помага при болести.

Св. Харалампий е известен също и като покровител на пчеларите и меда, като 10 февруари се счита за техен професионален празник и е известен с различни имена в народната традиция, като Хараланбей, Араланбей, Чуминден, Харалапинден.

Източник на информацията: PlevenZaPleven