Чайки нападат жители във Варна и Бургас, искат мерки.

Плевен днес


Постоянните обитатели и летуващите във Варна и Бургас подават сигнали за нарастващото присъствие на нахални чайки и гларуси, които станаха твърде смели и атакуват в търсене на храна. В сърцето на морския град има призиви за решителни действия от страна на общината за ограничаване на броя на птиците.

В последните години двата главни града на брега се наводниха от птици с агресивни наклонности. Честа гледка е чайки и гларуси да снишават и да отнемат храна директно от ръцете на хората по плажовете.

От Българското дружество за защита на птиците обясняват нарастването на популацията с лесния достъп до хранителни ресурси.

„Искаме да се приложат методи на химическа кастрация и инсталиране на контейнери, които да не позволяват на птиците да разкъсват боклуците. Има дни, когато нашият град е преобразен в истински сметище с разхвърляни отпадъци и разлагащи се хранителни остатъци, което води до лоша миризма и увеличаване броя на летящите обитатели“, споделя Иван Михайлов от Варна.

В Бургас положението е аналогично. „Тези птици преминаха от символ на красотата до нагли и жадни нарушители на нашето ежедневие. Те не отстъпват на гълъбите, които са преносители на болести“, казва Наташка Пейчинова от Бургас.

Орнитологични наблюдения показват, че чайките заселват необичайни за тях територии в страната, като могат да се видят в София и Пловдив. Предполагаемата причина за тяхното преместване е наличието на храна.

Жител на Варна шеговито споделя в социалните мрежи, че в София и Пловдив птиците поне се държат на разстояние, в отличие от провинцията.

Интерес към защита от напастта предизвика разработването на специализирани устройства, които излъчват звук, отблъскващ чайките. Според проучване, проведено от „Труд“, цените варират от 50 до 100 лв. и зависят от модела, като тези апарати работят на принципа на ултразвука – смущаващ и ограничаващ местонахождението и на гризачи, и на птици.

„Ако страдате от непрестанни набези от чайки, гларуси или други птици, които ви ограбват спокойствието и могат да бъдат разносители на паразити като бълхи, кърлежи и въшки, както и различни болести, не се колебайте да ни потърсите. За вашите проблеми с подобни птици предлагаме разнообразни предложения за защита, които може да поръчате у нас“, се отбелязва в реклама на сайт, предлагащ продукти против агресивните чайки.

„Виждал съм гларус, който изцяло преглъщаше гарга. Изумен съм от това, че е възможно да съществуват такива сцени“, разказва Кирил Кънев. „Тези птици не само, че унищожават по-малки птици, но нападат и хищно и други животни като котки и катерици. Щъркелите също показват сходни агресивни поведения“, споделя Ивета Пламенова.

Живущите в Плевен и Шумен също подават алармени сигнали за бързоразвиващите се популации на гларуси. Те призовават местната власт за незабавно разработване на план за действие, за да не се допусне ескалация на ситуацията, както се случва във Варна и Бургас.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.