Честваме Зимен Симеоновден: традиции, забрани и символика.

Плевен днес


На 3 февруари се отбелязва Зимен Симеоновден, който е празник от народния календар и има особено значение за бременните жени, младоженките и майките. Счита се, че първият гост в дома на този ден предсказва пола на бъдещото животно – ако гостът е мъж, ще се роди мъжко животно, и обратно.

Зимен Симеоновден е известен също като един от най-неблагоприятните дни през годината, той е свързан с представата за белязване на хората с рани и белези и е познат като третия вълчи празник. По този повод се спазват различни обичаи и забрани, като не работене с вълна, не изхвърляне на пепел и смет навън за да не се разгневят вълците, и дори избягване на използването на самата дума „вълк“.

Предполага се, че Зимен Симеоновден е по-ново допълнение към фолклорната традиция, тъй като обредността му трудно може да бъде разделена от тази на предшестващите го празници, известни като Трифонци. Лятната и есенната версия на Симеоновден се чества на 1 септември, като и двата празника имат аграрен характер, символизирайки разполовяването на годината според сезоните на оран и сеитба.

Източник на информацията: PlevenZaPleven