Честваме пророк Захария и имен ден на Захарии.

Плевен днес


На 8 февруари се отбелязва денят на пророк Захария, фигура от библейската традиция, свързана с редица пророчества. Името Захария има еврейски произход и се тълкува като „Бог си спомня“. В този ден имен ден празнуват всички, носещи имена производни на Захария, включително Захари, Захарин, Зашо, Зарин, Зарко, Заро, Захарина, Зара и Заша.

Пророк Захария се отличава с това, че е единадесетият от така наречените малки пророци и е известен със своето участие в призивите към княз Заровавел за възстановяването на Йерусалимския храм. Освен това той е направил предсказания за важни събития, свързани с Иисус Христос, включително неговото тържествено посрещане в Йерусалим, предателството от страна на Юда Искариотски за тридесет сребърника и бягството на апостолите по време на пасиите на Христос.

Едно от виденията на Захария включва слизащ сърп от небето, символизиращ наказанието над неправедните. Пророкът е починал около 520 г. пр. Хр., в края на управлението на цар Дарий Хистасп на Персия.

Пророк Захария се чества на още две дати през годината — на 24 март и 5 септември. Освен новината за пророк Захария, споменати са и други дни, в които се отбелязват именни празници на Живко, Живка, Зоя, Нина, Нино, Валери, Валерия, Максим и Атанас, като на 620 жители на Плевен им предстои празноване на Атанасовден.

Източник на информацията: PlevenZaPleven