Честват 50 години от обявяването на Гулянци за град днес

Общество


Днес в Гулянци продължиха тържествата по случай 50-годишнината от превръщането на селището в град. В непосредствена близост до Средно училище „Христо Смирненски“ тържествено беше открита алея, носеща името на Веска Радулова – кметът, при чието управление Гулянци стана град. По протежението на алеята са поставени пейки за отдих и информационни табла, представящи историята и настоящето на града.

„Веска Радулова беше кмет на Гулянци в периода 1971 – 1979 г., когато градът изживя бурно развитие. Най-запомнящото се събитие от този период е обявяването на Гулянци за град през 1974 г., когато Радулова лично прочете указа пред стотици свои съграждани на площада“, припомни Надя Любенова, главен специалист „Образование, здравеопазване и социални дейности“ в местната администрация. „По време на нейното управление бяха построени сградата на читалището, детската градина, много от централните улици бяха асфалтирани и входовете на града оформили. Изградена бе водната кула и отводнителните канали, а процедурата по планиране и строителство на два жилищни блока също започна по нейно време. Още тя стартира отчуждаването на имотите, върху които днес се намира училището“, допълни Любенова.

Личо Тончев, бивш кмет на Гулянци, сподели своите спомени за Радулова: „За мен тя ще остане като добър, усмихнат и приятелски настроен човек, винаги готов да помогне и реши проблемите на хората“.

Настоящият кмет на Гулянци, Лъчезар Яков, подчерта значимостта на Веска Радулова: „Личност като Веска Радулова оставя трайна следа и може да промени ежедневието и облика на един град и на една община“. Той връчи юбилеен плакет на дъщеря ѝ, Павлинка Петрова, учител и активен общественик. Плакети получиха също културни и образователни институции, както и свещеник Пламен Линков от храм „Свети Георги Победоносец“ в града.

Празникът завърши с изпълнения на талантливи деца от Гулянци и засаждане на дръвче с послание към бъдещите поколения да се грижат за родното си място.

Източник: БТА

Вашият коментар