„Честит имен ден на Евдокия, Марта, Мартин и Мартина!“

Плевен днес


На 1 март Православната църква отдава почит на Света преподобна мъченица Евдокия Илиополска. Тя е известна личност в църковната история, чийто живот преминава през значима духовна трансформация. Евдокия е живяла в Сирия и е била известна със своята впечатляваща красота. В началото на живота си тя води разгулен и неморален начин на живот, създавайки си богатство чрез съмнителни постъпки. Промяната в нейния живот настъпва след среща със странстващия монах Герман, чиито молитви дълбоко я вълнуват. Вдъхновена от разговора с монаха и неговите наставления, Евдокия се обръща към християнската вяра.

След своя обръщение, Евдокия търпи много мъчения и въпреки това, успява да вдъхнови множество други да следват християнските учения. Нейната преданост на Hристовите учения води до мъченичеството ѝ – тя е посечена с меч по време на управлението на римския император Адриан заради разпространението на християнството.

На този ден, освен празнуването на Света Евдокия, се отбелязва и имен ден на хора с имена, производни на нейното, като Евдоким, Евдокия, Евдоксия, Марта и Мартин.

Източник на информацията: PlevenZaPleven