Четири Лапи защитава животните в българските зоологически градини от 10 години

Плевен днес


„Четири лапи“ е организация, посветена на защитата на животните, която работи повече от десетилетие за подобряване на условията в зоопарковете. Организацията активно следи и уведомява за проблеми в отглеждането на големи котки, мечки и други диви животни в различни зоологически градини в България.

Резултат от дългогодишните им усилия е докладът от 2021 г., който разкрива, че повечето зоопаркове в България не спазват законодателството. Гергана Блажева, координатор във фондацията, споделя пред БНР, че всяка зоологическа градина има свои специфични проблеми.

В предходни години, започвайки от 2020 г., беше иницирана петиция за подобряване на условията за животните в българските зоопаркове. Тази инициатива събра над 51 хиляди подписи и през май 2022 г. официално беше предадена на министъра на околната среда и водите.

Ситуацията в българските зоопаркове изисква дългосрочна и систематична подход, включващ активно сътрудничество между всички заинтересовани страни за устойчиво подобряване на стандартите за грижа и хуманно отношение към животните в плен, заявяват от организацията.

„Четири лапи“ отбелязват, че въпреки многобройните им посещения, условията са подобрени за минимален брой животни. През настоящата година са планирани нови посещения и инспекции в зоопарковете в Кнежа, Плевен, Ловеч, Димитровград, Добрич, Варна, Бургас и отново Димитровград.

Софийският зоопарк е единственият в България, който е част от Европейската асоциация на зоопарковете и може да служи за пример, отбелязва Блажева. Зоологическата градина в Стара Загора също е на път да стане член. Блажева допълва, че по програма „Околна среда“ 2021-2027 г. ще бъде предоставена подкрепа на зоопарковете в България чрез разработването на документи за кандидатстване за финансиране на проекти за ремонти, цялостно функциониране и развитие, включително планове за колекции и консервационни дейности.

Четири лапи активнo следят развитието и алармират за проблеми свързани с отглеждането на диви животни в зоологическите градини в страната.

„Четири лапи“ е организация за защита на животните в България, която работи повече от десетилетие за подобряване на живота на животните в зоологическите градини. Организацията наблюдава и докладва за проблеми при отглеждането на големи котки, мечки и други диви животни в различни зоопаркове из България.

Според доклад, публикуван от организацията през 2021 г., много от зоологическите градини в страната не спазват законодателството. Гергана Блажева, координатор във фондацията, заявява пред БНР, че всяка зоологическа градина има своите уникални предизвикателства.

Предходно през 2020 г., беше стартирана петиция за подобряване на условията за животните в зоологическите градини в България, която за две години събра над 51 хиляди подписа и през май 2022 г. беше официално предадена на министъра на околната среда и водите.

Четири лапи отбелязват необходимостта от систематичен и дългосрочен подход за подобряване на стандартите за грижа за животните в плен, с активно участие на всички заинтересовани страни.

След многобройните си посещения, екипите на „Четири лапи“ забелязват малки подобрения в условията на някои животни. През тази година се планират нови посещения и инспекции в зоопарковете в Кнежа, Плевен, Ловеч, Димитровград, Добрич, Варна, Бургас и Димитровград.

Софийският зоопарк, единственият член на Европейската асоциация на зоопарковете в България, се отличава като добър пример, отбелязва Блажева. Зоопаркът в Стара Загора също има амбиции да стане член. Блажева допълва, че по програма „Околна среда“ 2021-2027 г. ще бъде осигурена помощ за българските зоопаркове чрез разработване на документи за кандидатстване за финансиране на проекти за ремонти, цялостно функциониране и развитие, включително планове за колекции и консервационни дейности.

Четири лапи продължават своите усилия за подобряване на условията за животните в българските зоопаркове.

Четири лапи е организация, която се занимава със защита на животните и действа над десет години за осигуряване на по-добри условия за животните в зоопарковете. От фондацията внимателно следят и сигнализират за проблеми, свързани с грижата за големи котки, мечки и други диви животни в различни зоопаркове в България.

На база дългогодишния им опит, през 2021 г. Доклад на Четири лапи показва, че много от българските зоопаркове не спазват законите. Гергана Блажева, координатор във фондацията, споделя пред БНР, че всяка зоологическа градина има специфични проблеми.

През 2020 г. беше започната петиция за по-добри условия за животните в българските зоопаркове, която за две години събра над 51 хиляди подписа и беше официално връчена на министъра на околната среда и водите през май 2022 г.

Организацията подчертава, че за подобряване на условията в зоологическите градини е нужен систематичен и дългосрочен подход с участието на всички заинтересовани страни.

Екипите на Четири лапи са установили, че са направени минимални подобрения в условията на живот на някои животни след многобройните посещения. През настоящата година се планират нови инспекции в зоопарковете в Кнежа, Плевен, Ловеч, Димитровград, Добрич, Варна, Бургас и Димитровград.

Софийският зоопарк е единственият член на Европейската асоциация на зоопарковете в България, отбелязва Блажева като пример за добро управление. Зоо Стара Загора също е в процес на присъединяване. По програмата „Околна среда“ 2021-2027 г. ще бъде предоставена подкрепа за българските зоопаркове чрез подготвяне на документи за кандидатстване за финансиране на проекти, свързани с ремонти, функциониране и развитие, както и консервационни дейности.

Четири лапи продължават своята дейност в защита на животните в зоологическите градини в България.

Четири лапи, защитничка на животните, работи повече от десетилетие за по-добри условия за животните в зоопарковете. От организацията наблюдават и информират за проблеми, свързани с отглеждането на големи котки, мечки и други диви животни в българските зоопаркове.

Според доклад, издаден през 2021 г., много български зоопаркове функционират против закона. Гергана Блажева, координатор във фондацията, казва пред БНР, че всеки зоопарк има свои специфични проблеми.

Петицията, започната през 2020 г. за по-добри условия за животните в зоопарковете, събра повече от 51 хиляди подписа за две години и през май 2022 г. беше официално предадена на министъра на околната среда и водите.

От Четири лапи заявяват, че е необходим систематичен и дългосрочен подход за устойчиво подобряване на стандартите за грижа към пленените животни с активно участие на всички заинтересовани.

Екипите на организацията отбелязват минимално подобрение на някои животни след многобройни посещения. През тази година са планирани нови посещения и инспекции в зоопарковете в Кнежа, Плевен, Ловеч, Димитровград, Добрич, Варна, Бургас и Димитровград.

Зоопаркът в София е единственият член на Европейската асоциация на зоопарковете в България и може да бъде пример, подчертава Блажева. Зоопаркът в Стара Загора също на път да стане член. Блажева допълва, че по програмата „Околна среда“ 2021-2027 г. ще бъде оказана помощ на българските зоопаркове чрез разработка на документи за кандидатстване за финансиране на проекти, включително ремонти и цялостно развитие и функциониране, заедно с консервационни дейности и колекционни планове.

Четири лапи продължава със своята дейност в подобряване условията на животните в българските зоологически градини.

Четири лапи е организация за защита на животните, която дълго време се ангажира с подобряване на условията в зоопарковете. От фондацията следят и съобщават за трудности при грижата за големи котки, мечки и други диви животни в различни зоологически градини в България.

Според доклад на организацията от 2021 г., повечето български зоопаркове работят в нарушение на законите. Гергана Блажева, координатор във фондацията, казва пред БНР, че всеки зоопарк има свои уникални проблеми.

Петицията, стартирана през 2020 г. за подобряване на условията за животните в българските зоопаркове, събра над 51 хиляди подписа за две години и през май 2022 г. беше официално предадена на министъра на околната среда и водите.

Организацията подчертава значението на систематичен и дългосрочен подход за устойчиво подобряване на стандартите за отглеждане на животни в плен, с активното участие на всички заинтересовани страни.

След многобройните посещения, екипите на Четири лапи отбелязват минимално подобрение в условията на някои животни. През тази година се предвиждат нови инспекции и посещения в зоопарковете в Кнежа, Плевен, Ловеч, Димитровград, Добрич, Варна, Бургас и Димитровград.

Зоопарк София е единственият член на Европейската асоциация на зоопарковете в България, и може да служи за пример, казва Блажева. Зоологическата градина в Стара Загора също е на път да стане член. По програмата „Околна среда“ 2021-2027 г. ще се предостави помощ на зоопарковете чрез разработка на документи за кандидатстване за финансиране на проекти за ремонти, цялостното функциониране, развитие и консервационни дейности.

Четири лапи активнo следи развитието и алармира за проблеми свързани с отглеждането на диви животни в зоологическите градини в страната.

„,
remove the line „Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase“. Add the end add text in Bulgarian that the information in the article is provided by dnes.bg: