Южнокорейски творци гостуват на пленер в Левски.

Общество


Творци от Южна Корея ще участват в международен пленер, който е организиран в град Левски от местната Община и фондация „Аматерас“. Поканени за събитието са шестима автори, като се очаква те да пристигнат утре, според информация, предоставена на БТА от Петя Чолакова, главен експерт в Отдел „Образование, култура и спорт“ в Община Левски.

Проектът „Нови хоризонти“, под ръководството на фондацията, има за цел да изгради културни мостове чрез изразните средства на съвременното изкуство. Южнокорейските художници ще имат възможността да посетят фолклорния фестивал „Тараклъка пее и танцува“ в село Градище и да разгледат културно-историческите забележителности на Плевен.

Кулминацията на събитието ще бъде откриването на изложба на 30 юли в Народно читалище „Георги Парцалев-1901“, където ще бъдат представени творби на участниците в пленера, включително графика, скулптура, живопис, бижутерия, керамика и други. Някои от произведенията ще обогатят фонда на бъдещия музей на известния български артист Георги Парцалев в града. Изложбата ще остане достъпна за разглеждане до 30 август.

Споменава се, че миналото лято художници от Аржентина, Япония и България взеха участие в първата редакция на международния пленер. Участниците имаха шанса да се насладят на местната култура, традиции и обичаи, както и на кулинарното богатство на района, и да посетят различни местни забележителности.

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен – Елина Кюркчиева.