Южното Черноморие с температура на водата около 27 градуса

Плевен днес


На приморските райони на Южна България водната температура достига приблизително 27°C, докато по северното крайбрежие е малко по-хладно – около 26°C, което е идеално за отдих на плажа, сподели метеорологът Петър Янков в интервю за „България сутрин“.

Според последните прогнози, температурите в страната ще продължат да се увеличават.

„Изключително горещият период идва следващата седмица, с особено високи стойности във вторник и сряда. София и Тирана ще водят класацията за най-хладни столици на Балканите с очаквани 36-37 градуса, докато Скопие ще топли с рекордните 43 градуса“, отбеляза Янков.

Гостувайки на България ON AIR, метеорологът добави, че предстоящата жега би могла да надхвърли температурните рекорди в някои български населени места.

„Вероятно ще преодолеем рекордите от предишната най-гореща година – 2007, когато в столицата достигнахме до 40 градуса. Плевен и Пловдив също ще бъдат засегнати с очаквания до 43 градуса, а за Сандански се предвиждат до 44 градуса. През втората част на седмицата са предвидени по-хладни дъждове за Северна България, което ще доведе до спад в температурите от 3 до 5 градусa“, разясни Янков.

Температурите във високите планински курорти ще са прохладни – около 24-25°C на възвишенията от 1200-1300 метра.

Ситуацията в Южната ни съседка Гърция не е различна. В Атина се очаква да бъде подобрен столетен рекорд от 1910 година, когато са отчетени 41°C.

Петър Янков настоятелно призова гражданите да се отнесат предпазливо през периода на суша и високи температури, за да избегнат предизвикването на пожари, като се въздържат от изхвърлянето на огорчени цигарени фасове и палене на огън.

„За да избегнем температурен шок при продължително пътуване и използване на климатици, той препоръча настройването им на 21-22 градуса, което е около 10 градуса по-хладно от външните условия“, предложи Янков.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.