8-годишната Златна Йорданова дари косата си на онкоболно дете [ПД]

Акценти

Тя e със златно сърце – точно като името си. Доказва го ежедневно с постъпките си пред близки, познати и непознати. Само на 8 години е и се казва Златна Росен Йорданова. Свързана е с Плевен, откъдето е семейството й, но живее във Варна. Учи в ЧСУ „Юрий Гагарин“ в Камчия и от скоро е картотекиран състезател по художествена гимнастика.

Последната й вдъхновяваща постъпка за хората, които я познават, е решението й да отреже дългата си близо 1 метър коса и да я дари на онкоболно дете. Гледа репортаж по телевизията и веднага взема решението.

Майка й Десислава Христова я подкрепя, както винаги. Отиват в перукерско студио, което изработва безплатно перуки, и даряват 40 сантиметра от косата на Златна. Тя вярва, че щом е здрава, чрез косата си ще влее здраве и сила в болното дете и то ще оздравее.

Перуката е готова и идната седмица ще бъде дарена. Златна още не е решила дали иска лично да даде подаръка, или да остане анонимна.
Решението да отреже косата си в името на хуманна кауза е само една от многото й благотворителни постъпки. Миналата година организира кампания за набиране на средства в помощ на Дома за деца, лишени от родителски грижи в град Велики Преслав. Бързо е събрана голяма сума пари, с която купуват дрехи, хавлиени кърпи, чехли и много други необходими неща за Дома. Децата са щастливи и благодарни, а Златна прекарва целия ден в игри с тях. Директорката и персоналът са впечатлени от нея и я канят да ги посещава винаги, когато има възможност и желание.

В село Долни Луковит възрастните хора не спират да я благославят от 2016 г. до днес. „Нашата кума е личен лекар там. Веднъж спомена, че хората са много бедни, и Златна реши да събира топли дрехи и да им ги подари за Коледа. При всяка среща с познати тя съвсем невинно, по детски ги питаше: „Имате ли излишни дрехи, които искате да ни дадете за едни баби и дядовци на село?“. Хората се отзоваваха и даряваха. Занесохме подаръците в кабинета на лекарката в селото и тя ги раздаде“, разказва майката на момичето с голямо, състрадателно и топло сърце.

Когато е само на 4 години, детето настоява да дарят дрехи и памперси на децата в Дома за медико-социални грижи в Плевен. Не й позволяват обаче да види децата, които чува, че плачат зад затворената врата, и иска да прегърне и упокои. Тръгва си от Дома разочарована и тъжна, но и удовлетворена от това, което е направила.

„В нашето семейство никой не се занимава с благотворителност. Не знам от къде се появи това желание у нея. Тя обича много и животните и не пропуска случай да бъде с тях“, споделя майката на Златна, която е убедена, че какъвто и път на развитие да избере дъщеря й в бъдеще, едно е сигурно – винаги ще остане добър човек, даряващ на нуждаещите се цялата си любов, всеотдайност и грижа.
Златна с майка си Десислава и котарака Милуни.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com