91 години от основаването си празнува читалището в гр. Долна Митрополия [ПД]

Общини

91 години от основаването си празнува Читалище „Просвета 1927 г“ в град Долна Митрополия. То е основано на Първа пролет, 22 март, през 1927 г. от група прогресивни учители и младежи: Донка Януцева, Здравка Кръстева, Здравка Маркова, Тодорка Йовчева, Йордан Ячев, Димитър Цоновски и Цветан Прокопов. Прокопов е и първият председател на читалището. В началото на дейността си читалището се помещавало в една от класните стаи на училището. Новосъздадената библиотека била с фонд от 48 книги и се е намирала в дома на Дамян Лазаров.

През 1985 г. е построена и открита новата читалищна сграда, а към нея е създаден и голям киносалон, в който се играят театрални спектакли и се организират концерти. Всяка Коледа се подготвя празник, в който се включват талантите от града с народни танци, стихове и песни. Днес дейностите при читалището са многобройни, както и събитията, с които културният институт поддържа жив творческия дух на местната общност.

Снимки: архив на Читалище „Просвета 1927 г“

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com