91 години от рождението на Иван Радоев [ИП]

Култура

На 30 март 1927 г е роден големият български драматург, поет и журналист Иван Радоев, чието име носи Драматичният театър в Плевен. Иван Радоев е роден в Пордим, завършва гимназия в Плевен, следва право и българска филология в Софийския държавен университет. Работил е като драматург в Народната опера в София (1963 – 1968), главен редактор на Българската телевизия, драматург на театрите „Сълза и смях“ (1970 – 1972) и „София“ (1972 – 1986), на театъра в Перник (1986 – 1990).
Той оставя многобройни стихове и 25 пиеси. „Човекоядката”, „Кълбовидна мълния”, „Чудо” и „Упи или театърът в края на века” са само част от пиесите, с които Радоев променя театъра на България. Много от тях са подлагани на безмилостна цензура по времето на тоталитарна България, но това ги прави още по-обичани от публиката. Само „Човекоядката”, режисирана от Младен Киселов в Театър „София” в средата на 80-те, е играна повече от 400 пъти.
Негови пиеси продължават да са в репертоара на български и чуждестранни театри и да вълнуват публиката.
„Човек е длъжен да остави добър спомен за себе си. Защото какво е човекът? Човекът е един спомен, в края на краищата. Нищо друго…” – казва приживе драматургът.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com