Плевен Отпусна Еднократни Помощи за 88 Новородени Родители

Последни новини


Община Плевен подкрепя раждаемостта с помощи за 88 новородени

Община Плевен щедро зарадва родителите на 88 новородени деца с отпускане на еднократна помощ за периода от началото на 2024 година до май месец. Това става възможно благодарение на Наредба № 38 на Общинския съвет, целяща да стимулира раждаемостта и отговорното родителство в региона.

Според общинската информация, към 21 юни броят на заявленията достига 131. Разпределението на молбите по реда на раждане показва, че 52 от тях са за първородени, 36 – за второ дете и 7 – за трети наследник. Три семейства пък се радват на раждането на близнаци.

Говорейки за скорошните промени в наредбата, кметството подчертава, че на последното си заседание на 19 юни комисията е одобрила 19 от общо 27 подадени през май декларации.

Установените от Наредба № 38 критерии включват пълнолетието на родителите, постоянния и настоящ адрес в община Плевен в продължение на две години преди раждането или осиновяването, непрекъснатите здравноосигурителни права и липсата на задължения към общината. Освен това, ако родителите имат и други деца, те трябва да са записани и да посещават учебно заведение в общината.

Сумата на финансовата помощ е разделена според образованието на родителя и поредността на детето, като варира от 100 лв. за първородено дете на родители с основно образование до 600 лв. за трето дете при висше образование на родителя. Редовните студентки, които са постоянни жители на община Плевен, също се радват на помощ от 600 лв.

Тези мерки недвусмислено показват стремежа на общинските власти да създадат благоприятна среда за семействата и да насърчават растежа на младото поколение в Плевен.