Плевен с Еко и Климатизиран Градски Транспорт – Напълно Обновен Парк

Последни новини


Плевен се трансформира в модел за устойчив градски транспорт

Плевен се отличава като пионер в реформирането на градския транспорт в България, като предоставя на жителите си напълно обновен, екологичен и климатизиран градски транспорт. Преобразуването стана актуално в контекста на скорошната вълна от горещини, която обхвана страната.

„Плевенчани и гостите на града ни имат предимството и удобството в най-горещите летни дни, както е в момента, да ползват обществен транспорт, в който температурите да не ни създават дискомфорт,“ заяви инж. Ангел Несторов, управител на общинското предприятие „Тролейбусен транспорт“ ЕООD.

Процесът на модернизация започна през 2014 година с въвеждането на 40 нови тролейбуса, част от проект на Община Плевен по Оперативна програма „Околна среда“. Освен това, градът се възползва от капацитетния ръст, след построяването на ново тролейбусно депо за 70 места, и подобрения в контактната мрежа и системата за управление на транспорта.

Следващият решаващ етап беше проектът „Интегриран градски транспорт на Плевен”, реализиран с подкрепата на Оперативна програма „Регионално развитие“, където бяха добавени 14 тролейбуса и 2 сервизни машини. Въведена беше електронна система за таксуване и видеонаблюдение.

Последният значим ход в този процес е въведението на 14 електробуса и съответните зарядни станции, които наред с нова фотоволтаична инсталация допринасят за съкращаването на разходите по електроенергия и намаляването на емисиите. Така общинското дружество обезпечи 54 модерни тролейбуса и 14 електробуса за обслужване на плевенчани.

В допълнение, Община Плевен планира нов проект в рамките на програма „Развитие на регионите“ за периода 2021-2027, насочен към закупуване на електрически автобуси, реконструкция на контактната мрежа и надграждане на системата за видеонаблюдение. Това недвусмислено показва ангажираността на града към устойчивото развитие и комфорта на гражданите си.