Иконом Тихомир Йосифов представи „Иконописни жития“ на български светии.

Общество


„Иконописни жития“ е заглавието на книгата, в която ставрофорният иконом Тихомир Йосифов, председател на настоятелството на митрополитския храм „Свети Параскева“ в Плевен, разкрива историите на българските светци. Това съобщи самият автор пред БТА в деня, когато Българската православна църква отдава почит на света великомъченица Неделя и всички български светии.

„Подтикнат от дълбока вяра и уважение, аз взех решение да събера информация, така че вярващите да разберат, че имаме свои български светии, да научат повече за светите княз Борис-Михаил, светите Кирил и Методий, свети Климент Охридски, свети Иван Рилски и множество други наши светци. Трябва да се молим към тях, защото те са наша кръв“, сподели отец Тихомир.

В книгата всеки светец е илюстриран с откъс от житието си, посочена е датата, когато се отбелязва от църквата, и е включен тропарът, който слави неговия живот.

„Искам вярващите да осъзнаят колко велик е нашият народ и да го харесват още повече, а онези, които служат на него, да го правят с още по-голяма вяра, надежда и любов“, допълва отецът.

„Предстои тези светци да станат по-достъпни до съвременните хора, тъй като днес се наблюдава изобилие от завист и агресия, която се превръща в ярост, а православната ни вяра ни наставлява да бъдем добри и да имаме любов вътре в себе си“, каза още той.

Света литургия в чест на втората Неделя след Петдесетница – на всички български светии, събра рано сутринта в храм „Свети Параскева“ вярващите. Церемонията беше водена от отец Милен, който напомни за имената на светците, канонизирани от Българската църква.

„Благодарение на молитвената застъпничества на нашите български светии, ние имаме надежда за спасение и за вечен живот“, заяви свещеникът в своето приветствие. Той насърчи вярващите да изпълняват своята работа с добродетелност, в служба на своите ближни, да приемат с търпение трудностите и с благодарност успехите, и да се стремят към мирно съжителство с околните.

Информацията в статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.