250 участници тръгват по стъпките на Левски в поход.

Общество


Близо 250 души участват в 30-ото издание на Националния туристически поход „По стъпките на Апостола“, който се проточи от Плевен до Карлово, според информацията, предоставена от ръководителя на похода д-р Галя Цветкова по време на пресконференция в Община Плевен. Традиционно събитие, което се провежда в навечерието на рождената дата на Васил Левски.

Сред участниците в похода са 68 ученици, които ще тръгнат на преход през Стара планина, следвайки стъпките на левски. Туристите идват от различни краища на България, като Плевен, Никопол, София, Карлово, Тетевен, Видин, Ямбол и други, както и от чужбина – има българи от САЩ и Англия, които отново се присъединяват към похода. Доктор Цветкова засегна и финансовата подкрепа за учениците, като спомена че финансирането е по-солидно тази година, като три нощувки в хижи са осигурени за 30 от младежите. Плевенска община, както и Община винаги, осигурява транспорт и храна за участниците. Има също и подкрепа от Българския туристически съюз.

Справка от похода разкрива, че ще има осем различни маршрута през Стара планина, които ще бъдат изминати в периода от 12 до 18 юли за да може участниците да се съберат в Карлово на годишнината от рождението на Васил Левски. Най-възрастният походник е 79-годишният Васил Чардаклиев, родственик на Апостола.

В първото редакция, походът ще разполага със своя собствена песен „Небе в очите ти“, композирана от Георги Милтиядов, с текст на Десислава Софранова и изпълнена от квартет „Белканто“.

Д-р Цветкова подчерта уникалността на похода, която се крие в съчетанието на историческа жажда с издържливоста и приятелството, което се ражда между участниците, и възпитанието на увереността сред младите хора, чувството, че са част от общност. За първа година събитието ще разполага със собствено знаме, което е изработено благодарение на средства и работа, осигурени от три семейства от Карлово, Варна и Пловдив. Знамето е представено от Свилен Стойчев, учител и водач на един от лъчовете.

Откриването на похода ще се проведе на 11 юли със събиране пред паметника на Васил Левски в Плевен, а завръщането на походниците е планирано за 19 юли в Плевен.

Информацията в статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.