„Поход „По стъпките на Апостола“ тържествено тръгва с песен и знаме“

Последни новини


Национален поход „По стъпките на Апостола“ започва своето тържествено издание с нов химн и везано знаме

Плевен, България – За тридесетата си годишнина, Националният поход „По стъпките на Апостола“ Плевен – Карлово, ще се проведе със своя официален химн и специално изработено везано знаме, представени пред журналисти в община Плевен от председателят на Общинския комитет и Сдружение „Васил Левски“ д-р Галина Цветкова и почетният председател на Комитета и инициатор на похода Васил Копчев.

Това ще е 30-тото потегляне на маршрута, в което ще вземат участие около 250 души, включително 67 ученици. В похода ще заведат възрастни и деца, като най-старият участник е 79-годишният Васил Чардаклиев, наследник на самия Васил Левски.

Участниците, сред които и лица от Плевен, София, Карлово, Видин, и дори българи от САЩ и първи път англичани, австрийци и сърби, ще тръгнат по различни дати – 13, 14 и 15 юли. Всички осем лъча, включващи хора на възраст от 17 до 77 години, ще се отправят през Стара планина и ще пристигнат в Карлово на 18 юли, за участие в тържествата по повод 187-ата годишнина от рождението на „най-великия българин за всички времена“.

Песента, наречена „Небе в очите ти“, е композирана от Георги Милтиядов, текстът е на Десислава Софрониева, а изпълнението – на квартет „Белканто“. Премиерата на произведението ще се състои на 11 юли пред паметника на Левски в Плевен, където ще се открие походът.

Новото везано знаме е обогатено с мисли на Левски и отразява началото на похода през 1995 г. както и неговото тридесето издание. Творбата е оживела благодарение на финансирането от страна на участници от различни български градове.

„Стремежът ни е повече млади хора да извървят пътеките на Апостола. Така ще променим България,“ сподели Васил Копчев. Новият акцент в това издание на похода включва огласяване на Балкана с гайда и тъпан от учениците от Националното училище по изкуствата „П. Пипков“ – Плевен, които също участват в събитието.

Инициативата добавя и културна измеримост, като по време на похода ще бъде подарено копие на портрета на Данаил Попов на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, креативен проект на художника Венцислав Василев.