Кръгла маса обсъди бъдещето на пътната инфраструктура в Плевен.

Общество


Кръгла маса на тема „Стратегическите приоритети и приоритетни проекти, свързани с пътната инфраструктура и организацията на движението в Плевенския регион“ се проведе в Областна администрация. Инициативата за събитието е на регионалните колегии на Камара на архитектите и Камара на инженерите в инвестиционното проектиране в Плевен, представителството на Камарата на строителите в България, Асоциацията на международните автомобилни превозвачи – Плевен и Търговско-промишлената палата – Плевен.

Основен акцент на дискусията стана изграждането на околовръстен път около Плевен, който би трябвало да пренасочва трафика веднъж щом автомагистрала „Хемус“ се свърже с пътен възел „Плевен“. Изразени бяха опасения, че магистралата ще бъде завършена по-бързо, отколкото обходният път, което може да доведе до трудности в Плевен, увеличен трафик и повишени нива на въздушните замърсявания в града.

В момента транзитният поток минава през града по републиканския път, през булеварди „Русе“ и „Христо Ботев“, миналото около „Чистота“, излизащо през село Брестовец в посока Ловеч. Според арх. Емил Дечев, председателят на регионалната колегия на Камарата на архитектите — Плевен, това трасе се нуждае от реконструкция, ремонти на кръстовища и участъци, за да се осигури безопасното преминаване на трафика.

Арх. Дечев заяви, че необходимостта от план за движението в Плевен е спешна, като подчерта, че генералният план от 2022 година вече не действа. През 2023 година е била направена опит за дискусия от страна на тогавашния заместник-кмет по строителството, но без конкретен проект.

Той каза още, че в бъдеще ще се търси по-активно взаимодействие с местната власт и подкрепата на народните представители от Плевенска област.

Изложени бяха два варианта на обходен път за Плевен. Инж. Йордан Първанов, директор на Областно пътно управление, посочи, че техническото решение за избора на вариант е от решаващо значение и трябва да се вземе своевременно.

Участниците в кръглата маса обсъдиха също темата за състоянието на пътната инфраструктура в региона и неизбежността от изграждането на обходен път около Плевен.Отразяването на информацията се осъществява благодарение на кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева.