Завод „Леони“ в Плевен поетапно затваря, освобождават работници.

Общество


През септември ще започне освобождаването на служители от завода за кабелни инсталации на „Леони“ в Плевен, който предстои да бъде закрит поетапно. На прессъобщение днес, с участието на Андрей Косоухов, управляващ директор на „Леони България“ ЕООД, Свен Шмид, ръководител „Корпоративни комуникации“ в „Леони Груп“, и Мария Тодорова, експерт „Връзки с обществеността“ на „Леони България“ ЕООД, беше обявено решението за поетапното спиране на работата на завода.

В завода в Плевен работят 1300 служители, които вече бяха информирани за решението предното ден. Косоухов заяви, че законът ще бъде спазен при освобождаването на работниците, ще бъдат изплатени дължимите обезщетения и служителите ще могат да се регистрират в трудовата борса. Той добави, че служители, които си намерят нова работа преди освобождаването, могат да напуснат без проблем.

Се издирват и възможности за презаселване на служителите от „Леони“, като се търсят контакти с други големи компании. Закриването на завода се дължи на стриктно икономически причини, като през последните пет години компанията е ползвала подкрепата на местните власти.

Шмид подчерта, че предвид световната нестабилност в автомобилната индустрия и колебаещите се поръчки, решението за закриването на завода, въпреки социалното му въздействие, е неминуемо.

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.