Плевенска филхармония очарова с „Музикална магия“ в Созопол.

Общество


Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов продължават националното си турне „Музикална магия“ с концерт тази вечер в Летния театър на Созопол. Солист е кларинетистът Атанас Маринов, българин, който живее в Швейцария, подкрепен от фондация „Йордан Камджалов“. Тази информация бе съобщена за БТА от представители на филхармонията.

Любителите на музиката ще имат възможността да чуят шедьоври от класическата и романтичната епоха. Програмата включва произведения-бисове, някои от които ще бъдат изпълнени за първи път в рамките на турнето, в различни зали и летни театри.

„Концепцията на турнето перфектно съответства на енергията, която задава заглавието „Музикална магия“ – то преследва мисията на изкуството „да докосва сърцата на хората“, да ги кара да стават на крака и да аплодират в еуфория както солиста, така и оркестъра, под диригентството на маестро Камджалов. Програмата е изключително разнообразна и включва творби от Панчо Владигеров, Щраус, Паганини, Бизе, Сарасате, Брамс, Григ, Чайковски и други. Солистът Атанас Маринов е известен в целия свят със своята невероятна виртуозност и често публиката иска допълнителни изпълнения след края на официалната програма“, уточняват от филхармонията.

Концертите преминават без антрак и се дирижират лично от маестро Камджалов.

През оставащата част на месеца са планирани още концерти в Карнобат, Бургас и Несебър. В септември турнето „Музикална магия“ ще гостува в Ямбол (10.09), Сливен (11.09) и Кюстендил (12.09).

Турнето „Музикална магия“ 2024 под диригентството на маестро Йордан Камджалов отбелязва 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония.

Информацията в статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.