Започна есенно-зимната кампания за имунизация срещу COVID-19 в Плевен

Общество


В област Плевен е стартирана имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон, съобщи директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ – д-р Стефка Тошева, на пресконференция в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Подчертано беше, че за страната са предоставени 84 960 дози ваксини, предназначени за борба с новия вариант JN.1 на COVID-19. Тези дози вече са разпределени и изпратени до регионалните здравни инспекции.

Националният експертен съвет по имунизации настоятелно препоръчва да се ваксинират приоритетно хората на 60 и повече години, пациенти с хронични заболявания, имунокомпрометирани лица, бременни жени, медицински служители, както и персонал и потребители на социални институции, добави д-р Тошева.

За всякакъв интерес, ваксината ще се прилага еднократно, без значение дали лицето е преболедувало или е било ваксинирано преди това. Освен това, тази ваксина може да се постави еднократно с ваксината срещу сезонния грип.

В Плевенска област са избрани няколко имунизационни кабинети, чиито работни графици са обявени на сайта на Регионалната здравна инспекция. Включително, имунизационен кабинет е на разположение и в самата здравна инспекция. Новата ваксина е предоставена безплатно и може да се прилага и от общопрактикуващите лекари.

Според д-р Тошева, за периода от 12 август до 8 септември в област Плевен са отчетени 63 случая на заразени с COVID-19, докато през предходния едномесечен период те са били десет.

Източник на информацията: БТА

/БИ/