Плевен е домакин на дискусия за бъдещето на Европа

Общество


В Плевен ще се проведе публична дискусия на тема „Европа, в която можем да вярваме“. Събитието е насочено към дебат относно бъдещето на Европейския съюз, както и на България, Плевен и региона. Организатори на дискусията са Сдружение „Площад Алеко“ и Фондация „Консервативно общество“, съобщи пред БТА адвокат Калин Костов, представител на сдружението.

На дискусията ще участват проф. Славчо Томов, Кристиян Шкварек и адвокат Калин Костов.

„Амбицията на Сдружение „Площад Алеко“ е да запълни сериозна празнина в българския обществен разговор, който не трябва да бъде политизиран или партизиран. Става дума за липсващите елити в обществото, които да определят дневния ред, по силата на който нашето общество да намери общо разбиране и посоки. В момента такъв разговор липсва. Обикновено той се води на високи тонове между представители на политически партии и ние нямаме визия нито за година напред, а какво остава за стратегически поглед върху това, което се случва с България, нейните региони и Европа през следващите десетилетия“, отбеляза Костов.

„В света с бясна скорост текат процеси, появяват се нови разломи. Идентификацията на настоящото поколение в България е различна от тази на неговите родители, баби и дядовци; дори между поколенията липсва разговор. Това води до най-странни решения и конфигурации в обществен и политически план, които не се базират на принципност, а на елементарна емоция. Липсват ни авторитетите, които могат да дадат външен, независим поглед върху тези процеси“, допълни Костов.

Той уточни, че сдружението вече е организирало подобни дискусии, като в тях важна е гледната точка на хората, които определят дневния ред на обществото – представители на съдебната система, административните структури, университетите, бизнеса и частния сектор, учителите, младите хора, и всеки, който се опитва да моделира средата около себе си.

Дискусията ще се състои утре вечер в зала „Катя Попова“ и ще бъде със свободен вход.

(Източник: БТА)