Проект на Община Плевен подменя стари топлоуреди с екологични алтернативи

Общество


**Община Плевен стартира проект за подобряване на качеството на въздуха**

Община Плевен започва изпълнението на проекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Плевен“ по Програма „Околна среда“ (2021-2027 г.). Проектът предвижда замяна на старите топлоуреди в домакинствата с нови екологични алтернативи. Това стана ясно на пресконференция, проведена днес в сградата на Община Плевен, в която участваха кметът д-р Валентин Христов, заместник-кметовете Маргарита Бахнева и Лидия Петкова, директорът на дирекция „Правно и нормативно обслужване, обществени поръчки и проекти“, началникът на отдел „Проекти“ Камелия Горненска и служители от общинската администрация.

На събитието бяха представени планираните дейности по проекта, очакваните резултати и методите за измерване на постигнатите индикатори. Горненска обясни, че предстои мащабна информационна кампания на територията на всички села в общината, както и в градовете Славяново и Плевен. „Почти всеки ден ще се провеждат информационни събития, на които потенциалните кандидати ще могат да разберат какви са възможностите за подмяна на старите си топлоуреди с нови екологични“, отбеляза Горненска.

След събирането на заявления от желаещите да участват в програмата, ще се извърши обследване на жилищните сгради. Специалисти ще посетят всяка сграда и ще преценят кой тип нов уред за отопление е най-подходящ за нея. „Ще предложим няколко варианта за отопление, защото целта не е просто да подменим стария източник на отопление, но и да направим отоплителния процес икономически ефективен“, подчерта Горненска.

От БТА припомнят, че общината получи одобрение за проекта през месец април. По него се предвижда безплатна подмяна на старите неефективни горивни устройства с нови екологични и енергоспестяващи уреди, отговарящи на изискванията на Директива 2009/125/ЕО. Новите уреди ще използват пелети или друг вид биомаса, а също така ще предложат и алтернативни възможности за отопление с електричество.

В рамките на проекта са предвидени доставка, монтаж и гаранционна поддръжка на новите екологосъобразни отоплителни устройства. Община Плевен планира да достави 6891 климатици, 285 термопомпи „въздух-вода“, 104 отоплителни устройства на пелети и 1420 стоманени панелени радиатори. Общата стойност на одобрения проект възлиза на 29 508 685 лева.

Източник на информацията: БТА.

/ВЙ/