Очаква се решение на ВАС за завод с инсинератор край Павликени

Общество


До месец и половина се очаква решение на Върховния административен съд (ВАС) по въпроса с инвестиционното намерение за изграждане на завод за каменна вата с инсинератор за RDF отпадъци край Павликени, в село Върбовка. Това обяви адвокат Христо Дишев, представляващ Гражданско сдружение „Ти решаваш“ по делото, по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Дишев уточни, че днес се е състояло второто заседание на ВАС по делото, заведено по касационните жалби на „Ти решаваш“ и директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Търново. В десетдневен срок страните по делото трябва да подготвят писмени защити, след което в рамките на един месец се очаква съдебното решение, добави той. Адвокатът изрази надежда решението да бъде в интерес на обществото, а не както това на Административния съд в София област, който според него е постановил решение в полза на инвеститора.

Владислав Иванов от „Ти решаваш“ сподели, че става въпрос за инвестиционно намерение на фирма „Петрургия“, собственост на Румен Гайтански. По-подробният анализ на проекта разкрива, че предвиденият енергоизточник на завода включва инсинератор с две пещи за изгаряне на голямо количество RDF отпадъци – по 56 тона на час. Иванов подчерта, че тези инсталации работят в непрекъснат 24-часов режим, като ежедневно ще се изгарят отпадъци, еквивалентни на товара на 65-70 тира, което ще доведе до сериозно замърсяване.

Засегнати от проекта в село Върбовка, Павликени, ще бъдат най-малко четири области – Велико Търново, Плевен, Ловеч и Габрово, които ще се изправят пред опасност от замърсяване с диоксини и фурани, заяви Иванов. Той също така отбеляза, че язовир „Александър Стамболийски“ е в непосредствена близост.

Председателят на Сдружение „Ти решаваш“ Димитър Павлов подчерта, че над 20 хиляди души са се подписали против инвестиционното намерение. Павлов отбеляза, че след четири протеста позицията на администрацията относно проекта е претърпяла промяна. Втори експертен съвет към РИОСВ във Велико Търново е решил, че инвестиционното намерение е вредно за здравето на хората и околната среда и директорът на РИОСВ е издал отрицателно становище. Независимо от това, актът на директора на РИОСВ е бил обжалван пред Административния съд в София област, който е дал „зелена светлина“ на проекта. Сдружение „Ти решаваш“ и РИОСВ-Велико Търново са обжалвали това решение.

Десислава Стоянова от Екологично сдружение „За земята“, присъствала на пресконференцията, изрази мнение, че България трябва да се съсредоточи повече върху рециклирането на отпадъци, а не върху тяхното изгаряне.

Източник на информацията: Българска телеграфна агенция (БТА).