Изложба в Плевен показва техника в българските домове през XX век

Последни новини


**Изложба на Националния политехнически музей показва техниката у дома през първата половина на XX век в Плевен**

Плевен, 20 септември 2024 г. – Днес във Второ изложбено фоайе на Регионалния исторически музей в Плевен ще бъде открита изложбата на Националния политехнически музей, озаглавена „Техниката у дома през първата половина на XX век“. Официалното откриване ще започне в 17:00 часа.

Изложбата представя 50 различни домашни уреда, ползвани през първата половина на миналия век – времето на навлизането на електричеството в жилищата и на идеята за функционално обитаване на дома. „Акцентът е върху настъпилата в ежедневието промяна при навлизането на електрическите уреди, непознати до този момент, в контекста на градското жилище,“ споделят организаторите.

Посетителите ще могат да видят разнообразни кухненски уреди, приспособления за поддържане на добър външен вид, а също така и техника, която е служила за организиране на домашни забави. „Ще разберат как техниката помага за приятното прекарване на свободното време, как тя участва в постигането на успешни социални контакти и в подготвянето на модерните за времето си забавления,“ добавят от музея.

Като илюстративен материал са подбрани автентични реклами и забавни текстове от тогавашната преса, които ще допълнят впечатленията на посетителите и ще ги пренесат в атмосферата на началото на XX век.