Тестват сирените и системата BG-ALERT в цялата страна на 1 октомври.

Последни новини


## Тестват сирените и системата BG-ALERT на 1 октомври в 11.00 часа

**Понеделник, 30 септември 2024**

На 1 октомври 2024 г., вторник, от 11.00 часа ще се проведе тестване на сиренната система за ранно предупреждение и оповестяване, както и на Системата BG-ALERT. Според официалните данни, целта на тези тестове е да се провери техническото състояние на системите и да се обучи населението за разпознаване на сигналите и съобщенията.

По време на тестването, чрез акустичните устройства на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), ще бъде излъчен национален сигнал за тревога/край на тревогата. Проверката ще обхване цялата област Плевен и е планирано да включи интегрираните към Националната система локални системи за оповестяване, създадени в обекти с потенциал за възникване на бедствия.

При провеждането на теста на Системата BG-ALERT ще бъде разпространено съобщение до крайни мобилни устройства на гражданите в цялата страна. Съобщението ще съдържа текст на български и на английски език, като получаването му ще бъде еднократно, съпроводено от специфичен звук и/или вибрация.

Тази информация е от съществено значение за жителите и посетителите на област Плевен и цялата страна, които трябва да бъдат наясно с тестването на системите и да разпознават сигналите за тревога и оповестяване.