Протест в Плевен: Искат максимална присъда за убиеца на пътя

Общество


Близки и приятели на загиналите в трагичната катастрофа на 20 юли миналата година, Цветомир Лаков и Стела Иванова, се събраха днес пред Съдебната палата в Плевен с молба за справедливост. Те настояват за максимална присъда за шофьора, отговорен за инцидента.

Протестът пред сградата на съда беше организиран във връзка с насроченото за днешния ден разпоредително заседание по делото. „Присъствието ни тук е знак, че не забравяме и държим на строго наказание за безотговорните водачи на пътя“, заяви Пламен Лаков, брат на починалия Цветомир. Според него строгите закони и тяхното прилагане могат да предотвратят бъдещи трагедии.

В поредицата от срещи след катастрофата, оцелелите близки и мотообщността в Плевен настоятелно разговаряха с различни институции, довеждайки до някои законови промени. Божана Костова, една от инициаторите за по-строги наказания, подчертава, че е важно законите да се прилагат ефективно, тъй като съдебната практика често води до по-леки присъди.

Костова, като опитен шофьор и моторист, изрази съжаление, че ситуацията на пътищата в страната се влошава. Тя подчерта, че неграмотни и нетрезви шофьори, както и липсата на толерантност между хората, допринасят за опасната обстановка на пътя.

Да припомним, че фаталната катастрофа, в която загинаха трима души, включително и пътник в автомобила, стана на 20 юли 2023 г. на пътя Плевен – Ловеч. Виновният шофьор, Габриел Т., е изправен пред правосъдието с обвинителен акт, внесен на 6 юни. Планираните разпоредителни заседания досега бяха отложени по различни причини, включително отсъствие на член от състава на съда и на адвокатите на обвиняемия.

Днешното заседание е третият опит за разглеждане по разпореждане на делото.

Източник на информацията: БТА.