Творчески работилници съхраняват традициите в плевенските общини Долна Митрополия

Общество


Жителите на малките населени места в две общини в Плевенския край активно съхраняват и предават на младите традиционни умения и занаяти. Това се осъществява чрез организирани творчески работилници от Местната инициативна група (МИГ) „Долна Митрополия – Долни Дъбник“. Тяхната цел е не само да изпълняват стратегията за развитие на региона, но и да популяризират подхода „Водено от общностите местно развитие“.

„Нашият основен приоритет е изпълнението на стратегията за развитие, но стремежът ни е също да популяризираме подхода ‘Водено от общностите местно развитие’“, сподели Елица Дякова, изпълнителен директор на МИГ „Долна Митрополия – Долни Дъбник“. Според нея този подход демонстрира как европейските средства могат да откриват и поддържат силните страни и потенциала на даден район.

Работилниците, които привличат най-голям интерес, са тези, свързани с кулинарията и традиционната кухня. В районите, като Гостиля и Байкал, се запазват уникални рецепти, докато местните жени в села като Крушовица и Петърница показват уменията си в приготвянето на вкусни баници.

По думите на Дякова, храната остава трайни спомени у хората, които се асоциират с дадено място. Освен кулинария, работилниците включват уроци по макраме, производство на сапуни по традиционни рецепти и леене на свещи от пчелен восък.

Дякова подчерта, че МИГ „Долна Митрополия – Долни Дъбник“ се стреми да бъде пазител на местните традиции и успява да вдъхнови хората да ценят и съхраняват културното си наследство. През тази година групата е организирала 22 работилници, като предстоят още три събития за Димитровден и Коледа.

Информацията е предоставена от Българската Телеграфна Агенция (БТА).